Kokia turėtų būti optimali žmogaus mityba ir kodėl?

Visi straipsniai 2018-11-29
sveika mityba natura medica

Ar kada paklausėte savęs kam man mityba?
Ar aš gyvenu, kad valgyčiau?
O gal aš valgau tam, kad galėčiau išgyventi?

Maistas žmogaus organizmui reikalingas įgauti energijos. Energiją mums suteikia pagrindiniai keturi elementai: azotas, deguonis, anglis ir vandenilis.
Mūsų suvartojamas maistas – angliavandeniai, baltymai, riebalai, skaidulos – skyla į šių pagrindinių keturių molekulių struktūras – paprastuosius cukrus, amino rūgštis, riebalų rūgštis ir glicerolį, kurios maitina mūsų organizmo ląsteles.

Tačiau žmogus, kaip ir kiekviena planetos gyvybė, turi tam tikrą biologiškai tinkamiausią maistą, kuris suteikia daugiausiai enegijos organizmui ir padaro mažiausiai žalos.

ConcenTrace 72+ Joniniai jūros mineralai | Atedaktare

Kad suprastumėme koks maistas tinkamiausias žmonių rūšiai galime įsivaizduoti Afrikos savaną. Aplinkui matome zebrus, žirafas, dramblius, gazeles, tigrus, begalę paukščių, mažų griaužikų, bezdžionių bei šimpanzių. Į kokią gyvybės formą esame panašiausi mes?

Atsakymas aiškus- bezdžiones, šimpanzes bei kitus primatus. Net žmogaus ir šimpanzės DNR strūktūra sutampa 99%.

Kiekvienas gyvūnas turi skirtingą virškinamąjį traktą, kad kuo geriau absorbuotų ir suvirškintų jiems tinkamą maistą. Pagrindiniai mitybos tipai:
Mėseėdžiai – liūtai, tigrai, katės.
Visaėdžiai – šunys, vištos, kiaulės.
Žolėdžiai- arkliai, karvės, avys, elniai.
Vaisiaėdžiai – bezdžionės, šimpanzės, primatai.

Gyvūnų rūšys, jų virškinamieji traktai ir mityba | Atedaktare

Atsižvelgiant į žmogaus virškinamojo trakto strūktūrą, optimaliausia žmogui mityba- vaisiavalgystė: neapdoroti vaisiai, lapinės daržovės, sėklos, riešutai, žolelės, gėlės. Žmogaus kūno struktūra taip pat labiausiai panaši į primato - mūsų rankos bei pėdos turi pirštus, vaikštome ant dviejų galinių kojų, dantys skirti smulkinti, o mūsų virškinimas prasideda burnoje, kadangi turime seilių liaukas.

Tačiau mūsų kasdienėje mityboje labai daug apdorotų produktų, t.y. virta/kepta mėsa ar žuvis, apdorotos daržovės, perdirbtas cukrus. Tokia mityba neatitinka nei vienos prieš tai apibūdintos mitybos rūšies, kadangi gamtoje maistas nėra apdorojamas. Kad maiste išliktų kuo daugiau maistinių medžiagų- vitaminų, mineralų, gyvo vandens – maistas turėtų būti neapdorotas.

Įtraukdami į savo racioną kuo daugiau šviežių vaisių, palengvinsime virškinimo sistemos darbą. Kadangi, tai mūsų organizmo struktūrai – natūralus maistas. Sumažės kepenų apkrova, išskirs mažiau tulžies riebalams apdoroti, išsivalys žarnyno sienelės, organizmas praturtins glikogeno atsargas ir t.t..
Tačiau, jeigu gyvenime niekada nevartojote didelio kiekio natūralaus maisto, pradžioje gali būti sunku jį absorbuoti ir gali pasijusti tam tikri šalutiniai poveikiai: rūgštingumo padidėjimas, pilvo pūtimas ar viduriavimas.

Tai natūrali organizmo reakcija- detoksikacija. Gavęs sau naudingo maisto, organizmas pradeda šalinti tūnojančius toksinus – glitimo perteklių, gleives, svetimus baltymus, senas ląsteles ar neutralizuotus virusus. Iki tol visos nepašalintos medžiagos buvo kaupiamos kepenyse, limfoje bei riebaliniame audinyje.

Organizmo valymas iki pilnos ląstelių regeneracijos gali užtrukti 1-3 metus, tačiau jūsų mikroflora prisitaikys prie didelio vaisių kiekio per keletą savaičių.

Kokiu būdu įtraukti į savo organzimą daugiau vaisių?

  • Po naktinio protarpinio badavimo, išgerkite 500ml vandens su citrina ir mineralais.⁠
  • Kadangi nakties metu organizmas visada atlieka organizmo valymą ir detoksikavimą, gyvas vanduo padės “išplauti” visas organizme sukauptas atliekas: negyvas ląsteles, toksinus, neutralizuotus virusus ar infekcijas, šalutinius virškinimo produktus.⁠
  • Pusryčius pradėkite nuo vaisių, pavyzdžiui: mangų, bananų, obuolių, melionų. Tuščiu skrandžiu lengvai pasisaviname vitaminus ir mineralus, gyvą vandenį, gyvybinę vaisių energiją bei natūralią fruktozę – svarbiausią organizmo maistą (kadangi jis lengvai skaidomas į paprastąsias struktūras, o netirpios vaisių skaidulos maitina žarnyno probiotą).
  • Svarbu vaisius valgyti be riebalų ar kitų maisto produktų (košių). Pasigaminkite vaisių glotnutį ar vaisių salotas. Ryte venkite riebaus maisto: avokadų, kokosų, o ypač miltinių produktų, pieno gaminių, mėsos produktų.⁠
  • Ryte vartokite skaidulas, jos padės išvalyti žarnyno sieneles, normalizuoti virškinimą bei greičiau prisitaikyti prie augalinės mitybos.

Mūsų siūlomas sveikatinimo planas:

  1. Probiotikai, skaidulos, mineralai, vaisiai – pirmas 3-4 savaites.
  2. Vaisiai, glotnučiai – rytais, visa savo gyvenimą. 
  3. Mineralai į 1,5L vandens butelį, gurkšnoti visą dieną ir padėti organizmui šarmintis bei šalinti toksinus mineralų pagalba.
  4. Visavertė mityba pagal norus per pietus. 
  5. Kas 4 mėnesius skystų vitaminų kompleksas imunitetui pastiprinti. Profilaktinis skaidulų naudojimas ryte. 
  6. Nuolatinis Vit.B grupės komplekso vartojimas, jeigu yra daug intensyvaus smegenų darbo ir/ar daug fizinio krūvio. 
  7. Papildomai kas 2-3mėn. vit. D atsargų pildymas. 
  8. Jei jaučiatės sirguliuojantys ar puola liga, Vit.C didelės dozės su cinko papildais.
  9. Kas 6mėn. atlikti viso organizmo tyrimą ir susidaryti dar tikslesnį planą absoliučios sveikatos link. 

Autorius: Aušrinė Šerpenskaitė.
Be UAB, Natura Medico sutikimo kopijuoti, skenuoti ar kitaip naudoti informaciją draudžiama.

Šaltinis: 

Robert S. Morse N.D., “The Detox Miracle Sourcebook: Raw Foods and Herbs for Complete Cellular Regeneration”  June 1, 2004
Anthony William, “Medical Medium Liver Rescue: Answers To Eczema, Psoriasis, Diabetes, Strep, Acne, Gout, Bloating, Gallstones, Adrenal Stress”  October 30, 2018