Net 17% pasaulio gyventojų turi cinko nepakankamumą. 

Visi straipsniai 2022-09-14
joninis cinkas imuninei sistemai

Kas tas skystas cinkas ir kodėl jis taip reikalingas žmogaus organizmui? 

 

Cinkas yra mikroelementas (mineralas), o tai reiškia, kad jo koncentracija organizme yra nedidelė. Tačiau svarbu paminėti, jog cinkas reikalingas atlikti gyvybiškai svarbiausioms organizmo funkcijoms. Cinkas yra pagrindinis DNR kūrimo, ląstelių augimo, baltymų susidarymo, pažeistų audinių gijimo ir sveikos imuninės sistemos palaikymo veiksnys. Kadangi skystas cinkas padeda ląstelėms augti ir daugintis, pakankamas cinko kiekis reikalingas spartaus augimo laikotarpiu, pavyzdžiui, vaikystėje, paauglystėje ir nėštumo metu. O norėdami lengviau įsisavinti cinką, rekomenduojama vartoti skystojo cinko papildą, kuris tiesiogiai patenka į žarnyną.

 

Nors  nuo 1896 m. buvo žinoma, kad be cinko negali augti ir gyvuoti augalai ir gyvūnai, tačiau tik 1961 m. tyrimų pagalba buvo išsiaiškinta, kokia cinko svarba žmogui. Susieta, kad lėtinis viduriavimas, nuplikimas, skonio pokyčiai, imuniteto nepakankamumas, smegenų veiklos sutrikimai, prastas žaizdų gijimas, apetito stoka, įvairūs uždegiminiai procesai, kepenų ligos gali būti cinko trūkumo priežastis. Tyrimų rezultatai parodo, kad trūkstant šio mikroelemento gali pasireikšti netgi neuropsichologiniai sutrikimai: emocinis nestabilumas, irzlumas, depresija.

Skystas cinkas - spindinčios odos receptas

 

Kai organizmui trūksta cinko, oda sausėja ir praranda elastingumą, atsiranda spuogai, išsivysto aknė, slenka plaukai, nagai tampa trapūs ir ant jų atsiranda baltos dėmelės.  Iki 98 proc. nagų, plaukų, odos sudėties sudaro baltymai, o būtent cinkas užtikrina efektyvią baltymų biosintezę. Todėl skystas cinkas padeda išlaikyti odą lygią, stangrią ir švytinčią, stiprina nagus bei plaukus.

1988 m. buvo pranešta, kad kūdikiams, sergantiems sunkiomis odos ligomis ir nuslinkusiais plaukais, buvo diagnozuotas trumpalaikis naujagimių cinko trūkumas. Kūdikiai pasveiko pradėję valgyti cinku praturtintą maistą.



Cinkas - vaisingumo gerinimui

 

Moterims, turinčioms problemų su reprodukcine sistema, patariama cinką vartoti reguliariai: jis padeda išlaikyti sveiką menstruacijų ciklą ir yra gyvybiškai svarbus vaisiaus augimui, o šio mikroelemento trūkumas gali sulėtinti geros kokybės kiaušinėlių gamybą.

Vyrams kenčiantiems nuo potencijos ir vaisingumo problemų rekomenduoajama vartoti cinko preparatus: jie gerina natūralią testosterono gamybą ir lytinių liaukų veiklą.



Skystas cinkas ir infekcinės ligos

 

Daugybė susirgimų ir mirčių visame pasaulyje kyla dėl infekcijų, kurias sukelia kenksmingi mikroorganizmai. Pavyzdžiui, bakterijos, virusai, grybeliniai kenkėjai ir kiti mikroorganizmai. Keletas tyrimų parodė skysto cinko papildų reikšmę infekcinėms ligoms žmonių populiacijose. Pavyzdžiui, lėtinio viduriavimo protrūkis ir laikotarpis gali sutrumpėti iki 25-30 proc. vartojant kasdienius skysto cinko papildus. Skystas cinkas gali padėti iki 45% sumažinti ūmių kvėpavimo takų infekcijų dažnį, be to, sutrumpinti peršalimo trukmę. Infekcijos metu cinko kiekis kraujo plazmoje labai sumažėja, todėl vartoti skysto cinko papildus tampa tiesiog būtina.



Skysto cinko natūralūs šaltiniai

 

Remiantis 2020 metais atliktais tyrimais, buvo nustatyta, kad kas 5-am lietuviui trūksta cinko. Vaistininkų teigimu, dabartinė rekomenduojama cinko paros dozė, kurią reikėtų gauti su maistu ir cinko preparatais, yra 11 mg vyrams ir 8 mg – moterims. Besilaukiančioms ir sergantiems infekcinėmis ligomis, reikėtų per dieną gauti didesnę paros dozę – 12 mg, o vaikams – nuo 2 mg iki 11 mg. Kadangi žmogaus organizmas cinko negamina, jo reikia gauti su maistu arba maisto papildais. Tyrimai rodo, kad iš įvairių maisto produktų tinkamu skysto cinko šaltiniu laikoma raudona mėsa, kai kurios jūros gėrybės, pieno produktai, riešutai, sėklos, džiovintos ankštinės daržovės ir pilno grūdo grūdai.

 Tačiau vartodami šiuos maisto produktus nevisada gausite reikiamą skysto cinko paros dozę. Pavyzdžiui, raudonoje mėsoje yra tik 4,8 g cinko, o ankštinėse daržovėse perpus mažiau, todėl norėdami gauti pilną ir būtiną mineralo kiekį, rekomenduojame kartu su šiais produktais vartoti skysto cinko papildus.